OPLEIDINGSPROFIEL

We onderscheiden binnen de opleiding Sportkunde drie belangrijke waarden van sport:

  1. Sociaal-maatschappelijke waarde: Sport helpt bij een grotere participatie voor iedereen
  2. Gezondheidswaarde: Sport voor het realiseren van Healthy Ageing
  3. Economische waarde: Sport en de onbegrensde businessmogelijkheden

Deze verschillende waarden komen vaak in samenhang terug in de (beroeps)praktijk en binnen de opleiding. Tegelijkertijd zien we dat bij verschillende doelstellingen van sport, op de ene waarde soms een groter beroep wordt gedaan dan op de andere waarde. 

 

De sociaal-maatschappelijke waarde van sport
De sociaal-maatschappelijke waarde van sport voor onze samenleving is groot. We zetten sport in voor een positieve socialisatie, cohesie en opvoedende waarde. Via sport en bewegen ontmoeten mensen elkaar, participeren zij in hun gemeenschap en ontwikkelen ze een gezamenlijk waarden- en normbesef en identiteit. Sport verbroedert, biedt mensen structuur in hun leven. Dit zien we onder andere terug in een rijk verenigingsleven, maar we zien dit ook in de anders georganiseerde sport en in de zelf georganiseerde sport. Afgestudeerde Sportkundige herkent en benut de waarde van sport en bewegen voor een sociale samenleving en weet hoe ze de voorwaarden hiervoor kan optimaliseren.


De gezondheidswaarde van sport
Sport en bewegen heeft een belangrijke positieve rol op het welbevinden en de gezondheid van mensen. Gezondheid wordt hierbij in termen van aanpassen (adapt) en zelf organiserend (self manage) gezien. Healthy Ageing biedt de context en de mogelijkheid de capaciteiten van mensen te benutten. De kracht van sport sluit naadloos aan op deze definitie van gezondheid; de positieve kracht van sport is van waarde voor de positieve gezondheid van mensen en gemeenschappen. Afgestudeerde Sportkundige herkent en benut de waarde van sport en bewegen en heeft aandacht voor een vitale samenleving, Healthy Ageing.


De economische waarde van sport
De waarde van sport is voor de Nederlandse economie substantieel te noemen. Sport draagt bij aan de totale economie, maar zorg ook voor werkgelegenheid (CBS, 2013). In de vrijetijdssector, fitness en outdoor zien we dat sport, business is. In navolging van deze sectoren ontstaat nieuwe bedrijvigheid en zien ondernemers steeds weer nieuwe kansen. Afgestudeerde Sportkundige herkent en benut de waarde die sport en bewegen heeft voor economische groei en commerciële doeleinden.

 

COMPETENTIES

Binnen Sportkunde wordt competentiegericht gewerkt en geleerd. Om de groei in “competent zijn” van de student te kunnen volgen en aan te  sluiten bij “de zone van de naaste ontwikkeling” is een niveau-indeling, die toeneemt in zelfstandigheid en complexiteit, een goed aangrijpingspunt. De Sportkundige:

  1. Ontwikkelt zijn professionele Sportkundige identiteit.
  2. Handelt methodisch en evidence informed.
  3. Werkt samen in (o.a.) netwerken en teams.
  4. Communiceert optimaal.
  5. Handelt adequaat in een internationale en interculturele omgeving.
  6. Handelt verantwoord en toont betrokken burgerschap.
  7. Onderzoekt en ontwikkelt het sport- en beweegaanbod.
  8. Organiseert, positioneert en begeleidt projecten en programma’s ter bevordering van sport en bewegen.
  9. Managet en leidt de werkprocessen van een sport- en beweegorganisatie en is daarin ondernemend.
  10. Ontwikkelt, evalueert en adviseert over strategie en beleid omtrent sport en bewegen.